Keresés

Markó Károly rajzai


Vázlattól a képig - Id. Markó Károly rajzai
2011. június 18 - október 2.

A Keresztény Múzeum kiállítása a budapesti Magyar Nemzeti Galériában 2011. május 5-én nyíló nagy szabású Markó Károly tárlat kísérőrendezvénye. A két kiállítás kiegészíti egymást, hiszen amíg a Magyar Nemzeti Galéria Markó Károly festészetére és a festményein ismétlődő motívumokra fokuszál, addig a Keresztény Múzeum Markó grafikai lapjaiból nyújt egy válogatást.
A Keresztény Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből származó rajzok jól dokumentálják a festő munkamódszerét. Ugyanis Markó, mielőtt a festményeket kivitelezte, vázlatokon és tanulmányokon előre rögzítette az alakokat vagy a tájképi elemeket. Ezeket a rajzokat Markó többször is felhasználta, így a motívumok gyakran ismétlődnek.
A két tárlat összekapcsolását segíti a kiállításrendezés is. Amíg a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán a (Keresztény Múzeumban is bemutatott) rajzok egy részét digitális technikával reprodukáljuk a festmények mellett, addig a Keresztény Múzeumban a grafikák mellett lévő fotóreprodukciók hívják elő emlékeinkből a Budapesten látott festményeket.

2011. június 18-án, szombaton a Magyar Nemzeti Galéria és a Keresztény Múzeum ezidáig példa nélküli szoros együttműködése révén megnyílt id. Markó Károly rajzainak és vázlatainak kiállítása. A budapesti országos múzeum májustól látható Markó tárlatához társuló bemutató 44 darab Simor János hercegprímás gyűjteményében található grafikát és 10 darab Budapesten őrzött vázlatlapot tartalmaz. A művek olajfestményekhez készültek, melyek a világ számos pontjáról, múzeumokból, magángyűjteményekből összegyűjtve láthatók októberig a Nemzeti Galériában. A képeket Esztergomban színes reprodukciók idézik fel, ezeket rajzokkal összevetve tanulmányozhatja a látogató Markó Károly sajátos alkotó módszerét. Megnyitó beszédében Szücs György a magyar tájképfestészet történetéről beszélt, majd Dragon Zoltán művészettörténész az 1878-ban 1000 forintért megvásárolt két rajzmappa értékéről szólt.