Keresés

Közösségben a szerzetesekkel. Kostas Argyris fotóművész képei az Athos-hegyről, 1991-1995

 
Felkapaszkodás az Athos-hegy csúcsára, ünnepnapon, 1993
A kiállítás időpontja:
2004. március 28 – május 30.

Fényképész a szerzetesek közösségében

„1991 Húsvétján kezdtem a Szent Hegyen fényképezni. Megállás nélkül, öt éven keresztül fotóztam szerzeteseket saját spirituális környezetükben. Jelenlétemet lassan elfogadták, mindennapi életüknek tanúja lettem. Anélkül, hogy közéjük tartoztam volna, közöttük élve hitelesen megörökíthettem a szerzetesek közösségét.

A cellám Karyesben, a Kalathasi Szent György emeletén volt. Ennek a négyzetes épületnek a belső udvara szinte egy régi fogadóra emlékeztetett. Az udvaron kék borszőlő nőtt, s volt itt egy kő ciszterna is, folyóvízzel. A szomszédom és szobatársam Taleas volt, a fűszeres, Dániel atya, a szabó, és Nikos, aki építőanyagot szállított. Én tűzifát vágtam a régi orosz kályhába, amely a kelliót fűtötte. Az eső dobolt a rozsdás vastetőn, s amikor vihar jött, újságpapírral tömtem be a repedéseket. Petróleumlámpák vagy a szerzetesek által készített gyertyák fényénél éltem. Kalathasban mindenfelé nyüzsögtek a macskák, tele volt velük az összes erkély és lépcső. A filmjeimet a laboratóriumban hívtam elő, amit Ioustinos atyával állítottunk fel. Innen a karyesi kertek fölött az Athos-Hegyre nyílt kilátás.

Mennyit lehet öt év alatt befogadni egy helyből, mely ezer éves történelemmel bír? Az Athos-Hegyről úgy távozik az ember, ahogy jött: nyugodtan, alázatosan, és egyedül. Csak azt érzi, hogy valami hiányzik az útipoggyászából, tudja, visszatér tovább fotózni még.”

 
Elöljárók az istentisztelet után. Karyes, 1991
Kostas Argyris
Született 1961-ben a görögországi Chalkisban. A thessaloniki egyetem bölcsészkarán tanult. Ma is Thessalonikiban él, szabadfoglalkozású fotóművész és művészeti tervező. Az Athos-hegyen engedéllyel rendelkező fényképészként, a Mt. Athos Photographic Archive kurátoraként dolgozott.

Az Athos-hegyről készített műveit a következő helyeken állították ki: Thessaloniki, Görögország (Museum of Byzantine Culture, 1997); Nizza, Franciaország (Gallerie Renoir, Month of Photography/Biennale 2000); Skopelos, Görögország (Photographic Center, Biennale 2001); Thessaloniki (Museum of Cinema, 2001); Pozsony (Gallery Quo Vadis, Month of Photography, 2002); Veroia, Görögország (Choros Technon, 2002).