Keresés

Thuronyi István festőművész kiállítása

2005. szeptember 13 - október 30.
Ecsettel a lélek szolgálatában. Thuronyi István (1921- ) festőművész kiállítása

Thuronyi István Tőkésújfalun, a mai Szlovákia területén született, nemesi családban. Sokoldalú művészi képzésben részesült, Glatz Oszkár, a család barátja volt első mestere. A Mezőgazdasági Akadémián szerzett oklevelet, majd a Liszt Ferenc Zeneakadémián zeneszerzést tanult két évig. 1944-ben menekülni kényszerült, 1947-ben Franciaországban telepedett le.

Paul Cézanne és a kubizmus festői stílusa, a szerkesztettség, a leegyszerűsített, erőteljes forma, az áttetszőség, semleges színek segítségével alakította ki személyes művészi nyelvét. Technikai fejlődésében az elismert festőművész, Paul Vigroux baráti segítsége vitte előre. Thuronyi "keresztény festőként" határozza meg önmagát. 1989-ben, három évvel szeretett társa halála után belépett a Chemin Neuf katolikus alapítású testvériségbe. Képeinek visszatérő motívuma a fény, mely mint a kompozíció középpontja, "az örökké-valóságra nyit ablakot és vonzza a tekintetet." Saját bevallása szerint művészi stílusa a kubizmuson kívül Rouault és Léger /körvonalak/, Chagall /költőiség és ábrándosság/, Turner /varázsos fényjáték/, magyar expresszionista festők /hangulat, mely elárulja magyar eredetét/ hatására alakult ki.

Kiállításai: Marseille, Rodez, Millau, Albi, Castres, Tarbes, Köln, Párizs. Képei németországi és franciaországi templomokban láthatók, valamint Svájcban, Amerikában, Madagaszkáron.