Keresés

Punya, egy falat kenyér üzenet

Dr. Erdő Péter bíboros, prímás, Esztergom-budapesti érsek üzenete a könyvbemutató és a kiállításmegnyitó napján (2020. október 11.)

A Punya – egy falat kenyér – kötet egymástól első ránézésre egészen különböző világok találkozásába vezeti be az illusztrációk nézőit és a szerző, Versegi Beáta Mária által újra gondolt evangéliumi történet olvasóit. A jól ismert jézusi életesemények egy nemzetiség, a cigányság kulturális keretei között jelennek meg szövegben és képekben. A Szentírás üzenete kilép a megszokott közegéből és új módon keres utat az olvasóhoz. A cigányság sorsán keresztül újra megtapasztalhatjuk az evangélium életteli frissességét és megdöbbentő kifejezőerejét. Misztikus találkozás jött létre az irodalom és a festészet között, mely egyre bővülni kezdett a mai világunk online kommunikációs nyelvezetének felhasználása révén. A járványügyi veszélyhelyzet kihívása elősegítette, hogy köteten túl digitális, interaktív képregény, a drámapedagógia feldolgozás módszertana, forgatókönyvei, hittanfoglalkozások irányelvei felkerülhessenek a világhálóra immár részben angol nyelven is. E meglepő találkozások központjában ott találjuk az élet Kenyerében jelen lévő Krisztust. Ő teszi lehetővé a különböző emberek és a különböző világok találkozását, amelyet lépten-nyomon átélünk. A történetek hangulata Selma Lagerlöf és boldog Salkaházi Sára Jézus-legendáira emlékeztet.
A nemzetközi eucharisztikus kongresszusok feladatai közé tartozik, hogy felmutassa is az Oltáriszentség titkának egyetemes üzenetét és erejét. 2020-ban újra aktuálisan hangzik számunkra az 1938-as budapesti kongresszus mottója: Vinculum caritatis. A kenyér és a bor, főként pedig Krisztus teste és vére valóban a szeretet köteléke köztünk. Az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való felkészülésnek a mostani szakaszában fontos megragadnunk minden eszközt és valamennyi médiumot, mely segít bennünket abban, hogy hidak épüljenek kultúrák, nemzetek, nyelvek, társadalmi csoportok között. Így találhatjuk meg az eucharisztikus közösségben a diakónia és a remény kapcsolatteremtő erőforrást is.
A Punya – egy falat kenyér – összművészeti alkotás, mint hitünk tartalmának újszerű felmutatási lehetősége a Kongresszus legszebb céljainak megvalósulásához vezető lépések egyike.
Köszöntöm mindazokat, akik az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra való készület jegyében létrehozták és bemutatják mindezt először Esztergomban majd az ország más területein is.